Tippek a Takarékossági világnapon

Egy 1924-es konferencia öröksége a takarékosság világnapja, Magyarországon 1964 óta tartják október 31-én. Célja a figyelemfelhívás arra a tényre, hogy mennyire fontos a megtakarítás, és ezáltal az öngondoskodás. Hisz miben bízhatnánk jobban, mint saját előrelátásunkban?

Ezen a napon rendszerint rengeteg jótanács hangzik el, mi sem maradnánk ki a sorból. 🙂 

Nem csak ma érdemes elgondolkodni azon, mit is lehet tenni a tartós jólétünkért. Életformaként kell kezelnünk, hiszen minden apró kiadás vagy megtakarítás hatással van vagyonunk alakulására.

Érdemes hosszútávra terveznünk, és elkezdenünk „borítékos rendszerben” gondolkodni.

De mit is jelent ez? Mindenképp különítsük el a mindennapi kiadásainkat, vésztartalékként, váratlan kiadásokra félretett pénzünket, illetve a tőkeként félretett összeget- bevételünk nagyjából 10%-át – ami később nekünk dolgozhat. Az utóbbi legyen mindig az első lépés, és hamar világos lesz, hogy a fizetésünk kilencven százalékából fedezhető a teljes havi megélhetés.

Nagyon fontos tudni, hogy nem létezik olyan, hogy fölöslegesen kevés félretett pénz! Lehetőségeinkhez mérten kezdjük a takarékoskodást, és lassabban ugyan, de magabiztosan haladhatunk a cél felé – feladni TILOS!

Ezt az elvet követve kitartóan képezhetjük tőkénket, amit később befektetésekbe tehetünk, hogy a pénzünk dolgozzon érünk. Ehhez azt az aranyszabályt érdemes betartani, hogy az erre a célra eltett pénzhez SOHA ne nyúljunk – használjuk inkább a váratlan kiadás borítékot!

Fontos továbbá a mértékletesség, és az esetleges növekvő bevételekkel párhuzamosan emelkedő igények visszaszorítása. És persze, hogy mindig pozitív legyen a CashFlow!

Ha tennél valamit annak érdekében, hogy tudatosabban kezeld pénzügyeidet, várunk Téged a CashFlow Mágnes Klubtalálkozón, ahová ITT jelentkezhetsz!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük