A magyarok hosszú távú megtakarításban gondolkoznak

A nemzetre jellemző vonások megjelennek az adott ország (nemzet) szervezeteinek kultúrájában is. Ehhez kapcsolódóan Hofstede új elméleti keretet alkotott, 6 faktor alapján minden nemzeti kultúra jellemezhetővé és összehasonlíthatóvá vált.

Az országok összehasonlítását itt találjátok, érdemes összehasonlítani a grafikonokat.

Ezt nem mi mondjuk, hanem Geert Hofstede holland szociálpolitikus kutatása, aki a kulturális dimenziókat alkotta meg.

Hofstede dimenziói a következők:

  • Hatalmi távolság: az emberek közötti egyenlőtlenség olyan mértéke, melyet még elfogadhatónak tartanak. Az alacsony hatalmi távolság viszonylag kis egyenlőtlenséget, még a nagyobb hatalmi távolság komolyabb egyenlőtlenséget mutat.
  • Individualizmus-kollektivizmus: az adott nemzeti kultúra mit részesít előnyben, a különálló egyént, vagy a csoport tagjaként folytatott tevékenységet. A kollektivista társadalmak erős lojalitást mutatnak a csoport iránt, fontos a közösség, egymás segítése. Ezzel szemben az individualista társadalom az én-t, az egyént, a „saját lábán is megállót” preferálja.
  • Férfiasság-nőiesség: a nemzeti kultúra is jól jellemezhető a nemi szerepekhez társított magatartás alapján. Elkülönülnek a férfias jegyek, mint a teljesítmény, siker, versengés, kitartás, illetve a nőies, mint a gyengédség, szolidaritás, támogatás, az emberi kapcsolatok. A férfias társadalmakban ezek a nemi szerepek jobban elkülönülnek, mint a nőiesben.
  • Bizonytalanság kerülés: azt mutatja meg, hogy egy társadalomban mennyire igénylik a strukturált, szabályozott helyzeteket. Ezek lehetnek írott vagy íratlanok is. A túl magas bizonytalanság kerülés általában egy szorongó, az újtól tartó társadalomra mutat, míg egy alacsonyabb értékkel bíró inkább rugalmasnak, könnyedebbnek tekinthető.
  • Jövőorientáció: a társadalom időorientációját a hosszú vagy a rövid távú gondolkodás határozza meg.
  • Engedékenység-korlátozás: Elfogadás másokkal szemben.

Az utolsó előtti pont, a jövőorientáció az, ami most fontos nekünk. A rövid- vagy hosszú távú orientáció lefordítható aként is, hogy most szeretnénk jól élni vagy később.

A grafikon utolsó előtti oszlopa mutatja meg, hogy a kutatás szerint a magyarok inkább hosszabb távon gondolkoznak a jólét tekintetében, szemben a pillanatnyi haszonnal.

Összehasonlításként megnéztük a környező országok adatait is, hogy tudjunk mihez viszonyítani. Az alábbi oszlopoknál Magyarország mellett Ausztria, Románia és Szlovákia szerepel. A legmagasabb jövőorientációval Szlovákia rendelkezik (77), ez után következik Ausztria (60), Magyarország (58) és Románia (52)

Ha te is szeretnél hosszú távon tervezni, és akár már napi 1000 Ft megtakarításból milliókat csinálni, akkor neked a Tőkeképző Workshopon a helyed!

Forrás: jgypk.hu, hofstede-insights.com

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük